Islamic Widget

Followers

Sunday, August 23, 2009

Hidup itu pengalaman~

Salam Anak Kandung Suluh Budiman~

MySpace

hari ini dah masuk hari ke2 puasa...alhamdulillah~
dapat jugak saya menghabiskan puasa sehari..lepas ni ada lagik 28 hari nak puasa..cepatnya terasa tup2 dah 2 hari kita puasa kan..
wah~

cerita pasal puasa, semalam memang best sebab saya dapat bersahur ramai2 di rumah tih termasuklah dengan mare, suzi, amy, dayah n ecah ming..makan megi beramai2 memang sangat best, kan..xada la terasa sangat xdapat bersahur di rumah..
masa tengah makan2 tu, saya ada kata pada yang lain..

"wei, esok 1st day puasa, mesti ada yang termakan kan?hehe"
mereka yang lain sekadar mengangguk2..biasa la tu kan..hehehe..

nak dijadikan cerita, saya ke kelas PBSM agak lewat semalam gara2 mandi terlebih lama..silap bajet laa..hihi..
dalam kekalutan nak keluar ke kelas, sempat lagik saya mencapai gula2, mentos dan lolipop yang ada untuk dimasukkan ke dalam beg..dah jadi habit la bawak benda2 tu semua masa nak gi kelas..ubat hilangkan mengantuk..hehe..

well, lepas tu mesti korang leh agak apa yang jadikan?
masa dalam dewan kuliah, saya dengan selambanya mengeluarkan mentos dari beg dan masukkan sebijik ke dalam mulut..kemudian, bungkusan tu saya berikan kepada tih untuk dipaskan seperti biasa..tiba2 tih terjerit (bengan agak nyaring dan kuat),

"weh..puase la!!~"

saya yang terkejut dengan jeritan tih dan baru teringat pasal puasa, terus keluarkan mentos yang ada dalam mulut ke tangan...
warggghhhhh...
malunya..macam mana boleh lupa nih..nasib baik geng2 pempuan jer nampak..
(walaupun tih cakap bad, dak laki kimia nampak, aku tetap x cayer..tipu2~)
huhu~
lepas tu, terus saya terkejar2 ke tandas nak berkumur hilangkan rasa manis si mentos..huhuhu...

X X X X X X X X X X X X X

semalam jugak saya join kawan2 saya berniaga ice-blended kat Bazar Ramadhan KUO..penat siot wehh..balik2 jer dari solat tarawih, terus saya tidur dengan nyenyaknya..haha..awal giler tidur kan..xpernah2 tidur awal dari kul 12..ihik~

berniaga ice-blended semalam memang sangat menguji jiwa dan kesabaran di bulan puasa..nak tau kenapa?kitorang yang jual masa tu termasuk tih, ain fathihah, amy, na, suzi ngan dayah dah setup tempat jualan tu awal lagik..maklumlah..hari 1st la katekan,,semangat nih..walaupun sebenarnya saya turun lambat sikit..hehe..
tapi disebabkan masa yang masih awal dan masih jauh untuk berbuka, mereka2 yang lalu kat gerai kitorang semua tengok sebelah mata jerr..cittt..sinis gila pandangan tu..
mau saja aku menjerit, "weii...apa jeling2..xpuas hati meh la beli.."
hahaha~

tapi disebabkan saya ni masih mempunyai sifat keayuan wanita, saya dan yang lain cume tersenyum saja..
"xapa..sabar2..awal lagik nih, 1st day berniaga pulak tu
.." kata ain menenangkan kami semua..

dalam pukul 6, datang lah seorang gadis nih nak beli ice blended kitorang!
wah~
ini sudah bagus..ni mesti berkat saya dok kat kerusi meja gerai ni..sebelum tu tih, na, ain ngan amy duduk, xder sapa2 pun datang..
ahaks~
keperasanan menguasai jiwa...hik3..
MySpace

dan
dengan jayanya, kitorang berjaya menjual ice blended yang pertama!
wahahahaha...alhamdulillah..

lepas tu datang lah anak2 kandung suluh budiman yang lain nak beli iceblended buatan kami...semakin ramai dan ramai..

dalam kekalutan tu, sekali lagik saya terlupa pasal puasa..
sedikit kesan coklat yang terlekat di tangan terus saya masukkan ke mulut..ada 2 orang lelaki melihat saya dengan pelik waktu tu..why?
then, baru saya teringat yang saya masih puasa!
huhu~
lepas tu, terus saya bergegas ke paip nak bersihkan mulut..
kenapa asik lupa nih..2x dah malu..huhuhu~
tih dan yang lain dah mula gelak2kan saya..xsangka pulak ayat yang saya sebutkan masa sahur tu, it's belongs to me!
malu siottt~
MySpace

dalam pukul 6.45, pelanggan makin ramai..xmenang tangan kami dibuatnya..alih2 bahan xcukup..almaklum laa..ingat kot xberapa laku 1st day gini..hehe..
tapi alhamdulillah..dapat jugak keuntungan.. \(^_^)/
sampai saat azan berkumandang, masih ada pelanggan kami yang menungu pesanan..hoho..so, saya dan yang lain sama2 berbuka kat gerai tu dengan pelanggan yang ada..hihihi~

pengalaman puasa tahun nih memang lain..
dari pengalaman lah kita belajar erti hidup..
semoga saya dapat jalani bulan Ramadhan tahun ni dengan baik dan sempurna..
AMIN~ www.tips-fb.com
Post a Comment

5 comments:

..Nor Fatihah.. said...

Alhamdulillah dh 2 ari kte brpose..hehe sbenarnya ari pbsm 2 ..ak pn dh nyaris2 nk masukkn mentos 2 dlm mulut..nsb baik gak ssah gle nk bukak mentos 2..hoho nmpakknya mmg dh bkan rzki ak utk trmalu pd 1st day pose..hehe

ain fathihah said...

hehe

terharu baca entri ni..

ismiaisha said...

to tih:
haha~
cehh..xdak rezeki namanya tu tih..hik3

to ain:
terharu ke..nape leh terharu lak??
hehe~
=D

f_aRa_aINa989 said...

ct...yeke x pnah tido awal dr 12??hehe..


ehem...zai citer.selamba badak koje mskkan mentos dlm mulut..aish..
cikgu2..jgn wat camtu depan ank murid ek nnt..hahaha...

ismiaisha said...

haha~
mmg xpenah la tido sblum kul 12 kalo xpenat..
agaga~
=D

ahaks!~
cek lupa la cik aina...
tndkan refleks bila terasa lapar tuh..
hak3~
=p

Link Within

Related Posts with Thumbnails